Să cunoaștem din arta prăjirii și preparării cafelei

Toată cafeaua pe care o cumpărați, fie în supermarket, fie din magazine de profil sau de la prăjitorii de specialitate, este compusă din cafea de origine unică.

Companiile prăjesc, îmbină, rafinează și echilibrează aroma specifică a brandului de cafea și o numesc blend (amestec) cu scopul de a crea consistență în aromă pentru clienții lor! Atunci când găsești o cafea specială pe care o iubești, este greu să renunți la sortimentul și brandul preferat!

Merită să vă scufundați în lumea originilor de cafea de origine pentru a vă bucura cu adevărat de arome!

În general, boabele de cafea au caracteristici specifice în funcție de zonele de cultivare.  Soiurile din America de Nord tind să fie mai blânde și mai dulci. Cafelele de origini africane tind să fie dense și cu arome de citrice, iar cafele din Asia / Indonezia tind să fie evidențieze arome picante și florale.

Aceste caracteristici sunt toate îmbunătățite (sau anulate) prin diferite tipuri de prăjire a boabelor de cafea.

Să facem astfel o nouă incursiune în lumea cafelei. De această dată ne referim la arta prăjirii cafelei, deoarece acest proces influențează decisiv gustul băuturii pe bază de cafea, pe care o savurăm în fieacare zi.

Cele mai multe tipuri de prăjire a cafelei au nume specializate și există o foarte mică standardizare în industrie. Acest lucru poate provoca confuzie când doriți să cumpărați cafea proaspăt prăjită, dar, în general, tipurile de prăjire se încadrează într-una din cele patru categorii de culori – light (boabe ușor prăjite, de culoare deschisă), mediu, mediu-dark și dark (prăjire puternică, boabele au o culoare foarte închisă).

Mulți consumatori de cafea consideră că aroma puternică și bogată a boabelor prăjite dark indică un nivel mai ridicat de cofeină, dar adevărul este că tipurile light au de fapt o concentrație ușor mai ridicată.

Prăjirea perfectă este o alegere personală. De multe ori, această alegere este influențată de preferința culturală sau de locația geografică. În cele patru categorii de culori, este posibil să găsiți tipuri de prăjire comune așa cum sunt enumerate mai jos. Este o idee bună să întrebați înainte să cumpărați. Veți descoperi o întreagă lume a acestei arte.

 

Prăjirea light – ușoară a boabelor de cafea

De culoare maro deschis, acest tip de prăjire este utilizată, în general, pentru soiurile de cafea mai ușoare. Pe suprafața acestor boabe de cafea nu veți mai găsi ulei, deoarece nu sunt prăjite suficient de mult pentru ca uleiurile sa ajungă la suprafață.

Varietăți de prăjire ușoară (light): Light City, Half City, Cinnamon

 

Prăjirea medie

Acest tip de prăjire prezintă tonuri de maro echilibrate, o aromă mai puternică și o suprafață non-uleioasă. Este adesea denumită prăjire americană, fiind în general preferată în Statele Unite.

Varietăți de prăjire medie: City, American, Breakfast

 

Prăjirea de tip mediu - dark

Rezultatul constă într-o aromă bogată, cu boabe de cafea de culoare închisă. Acest tip de prăjire are puțin ulei pe suprafața bobului de cafea și va da o uoară nuanță amăruie cafelei..

Varietăți de prăjire medie-dark: Full city

 

Prăjire dark

Acest tip de prăjire produce boabe de cafea negre lucioase, cu o suprafață uleioasă și un puternic gust amărui. Cu cât gradul de prăjire este mai pronunțat, nivelul de aciditate din băutura de cafea este mai scăzut.

Varietăți de prăjire dark: High, Continental, New Orleans, European, Espresso, Viennese, Italian, French

Cum spuneam mai sus, alegerea tipului preferat de prăjire este o alegere personală, la fel cum optăm pentru cafea boabe sau cafea măcinată. Ține de noi să testăm cât mai multe tipuri de prăjire, pentru a putea compara gusturile.

Dar acest pas este unul de început în realizarea băuturii perfecte.

Trebuie tinut cont de metoda de preparare a cafelei (ibric, espressor, French Press, AeroPress, V60) de prospețimea boabelor de cafea, gradul de măcinare al boabelor, gramajul utilizat, apa și temperatura acesteia precum și timpul de extracție.

Pentru o experiență unică a gustului încercați diferite tipuri de cafea proaspăt prăjită, la intensități diferite de prăjire.

Ne puteți scrie la adresa cafegiu@cafeo.ro despre preferințele dumneavoastră în ceea ce privește gradul de prăjire a cafelei.