Cafea Arabica versus Cafea Robusta
Avem o întrebare scurtă și la obiect. Știți ce cafea beți în fiecare dimineață? Nu, nu brandul ne interesează. Nici dacă ați optat pentru cafea măcinată, nici dacă v-ați făcut un obicei din "a prepara" mai întâi cafeaua boabe în râșniță. Ne interesează dacă știți ce tip de cafea folosiți.
În lume există peste 100 de specii de cafea, însă două dintre ele "dețin controlul" în această industrie la nivel mondial: Arabica și Canephora - cunoscută publicului larg drept Robusta.
Cafea ARABICA
Cafeaua Arabica provine de la arbuștii de cafea descoperiți în Etiopia. Are o aromă fină și reprezintă aproximativ 70% din producția de cafea la nivel global. Boabele Arabica provin de la arbuștii crescuți la altitudini mari, între 600 și 2000 metri peste nivelul mării. Totuși, altitudinea optimă variază în funcție de apropierea de Ecuator.
Cel mai important factor când vine vorba de calitate este temperatura, care trebuie să fie blândă. Ideal este ca aceasta să rămână în intervalul între 15-24 de grade Celsius. Arbuștii sunt riguroși, însă temperaturile scăzute le provoacă pagube serioase.
Printre cei importanți producători de cafea Arabica se află Brazilia, Vietnam, Etiopia, Indonezia și Columbia.
Cultivarea și întreținerea arbuștilor Arabica sunt mai costisitoare, deoarece terenul ideal pentru arbuști este de regulă abrupt, iar accesul nu este deloc ușor. De asemenea, arborii sunt mai predispuși la boli decât cei Robusta și astfel necesită mai multă atenție și îngrijire.
Cafea ROBUSTA
Arborele de cafea Canephora, mult mai cunoscut ca Robusta, este originar din Africa de Vest și Centrală. A ajuns să fie crescut și în alte regiuni, precum Mexic, India, Guatemala, Honduras sau Peru. Producția de cafea Robusta cunoaște în ultimii ani o creștere continuă. Cafeaua provenită de la această specie de arbori reprezintă astăzi aproximativ 30% din producția globală.
Arborii Robusta sunt extrem de viguroși și mai rezistenți la boli și paraziți. Din acest considerent, costurile pentru cultivare și îngrijire sunt mai mici decât în cazul copacilor Arabica. Un alt avantaj prezentat de Robusta este rezistența în climatele mai calde. Acești arbori de cafea preferă temperaturi cuprinse în intervalul 18-36 de grade Celsius. Astfel, ei pot crește la altitudini mai joase (cel mult 600 metri peste nivelul mării).
Boabele Robusta produc o cafea cu aproximativ mai 50% mai multă cofeină decât Arabica. Nivelul de cofeină al unui bob Arabica este de aproximativ 1,5%, în timp ce un bob Robusta are în compoziție aproape 2,5% cofeină.
Alte diferențe între Arabica și Robusta
- Conținutul de zahăr și lipide: Arabica are cu aproximativ 60% mai multe lipide și o concentrație de zahăr aproape dublă față de Robusta. Astfel, Arabica este caracterizată de o aromă fină, în timp ce definitoriu pentru Robusta este gustul amărui și puternic.
- Prețul: Din acest punct de vedere, boabele verzi Robusta sunt comercializate la un preț cu aproape 50% mai scăzut decât boabele Arabica. Acest aspect este determinat de condițiile de creștere ale speciilor de arbuști.
- Utilizare: Robusta este folosită în special pentru obținerea cafelelor instant și într-o măsură ceva mai mică pentru amestecurile din care rezultă espresso. Boabele Arabica sunt folosite mai ales la cafelele de specialitate.
- Aspect: Boabele Arabica au o formă ovală, sunt mai alungite și au suprafață netedă și lucioasă. Boabele Robusta sunt mai mici și au o formă neregulată.