Curiozități despre cafea

O vedem în reclame. Este prezentă în viața noastră de la primă oră a dimineții. Aroma ei ne dă energie în fiecare zi. Cafeaua este o băutură preparată din boabele plantei de cafea. Planta de cafea este un arbust originar din regiunile subtropicale ale Africii și Asiei. Astăzi, însă, aceasta este cultivată și în teritorii precum America Centrală și de Sud.

În acest articol ne dorim să evidențiem câteva trăsături ale acestei băuturi și aspecte interesante despre traseul boabelor, înainte ca noi să le achiziționăm din magazine, indiferent dacă optăm pentru cafea boabe sau cafea măcinată. Pentru început, să facem o scurtă incursiune în istoria boabelor.

După recoltarea fructelor de cafea, pulpa este îndepărtată, deoarece avem nevoie doar de semințe (boabele de cafea). Înainte de prăjire, boabele sunt gri-verzui, de aici și termenul de cafea verde.

Varietăți și tipuri ale boabelor de cafea

Boabele se diferențiază după dimensiune, formă, culoare și arome, în funcție de regiunea din care provin și de condițiile în care au fost crescute plantele. Putem să ne gândim la aromele de cafea, în funcție de varietățile regionale, ca la vinurile obținute în diferite podgorii. Unele sunt mai calitative decât celelalte. Cert este că merită să experimentăm cât mai multe varietăți, pentru a descoperi ce este exact pe gustul nostru.

Cele mai multe varietăți regionale se împart în două categorii: Robusta și Arabica.

  • Cafeaua Arabica este considerată superioară, datorită aromei delicate și gradului mai scăzut de aciditate. Această varietate este crescută la altitudini mari, iar procesul de creștere poate fi mai costisitor.
  • Cafeaua Robusta are o aroma mai aspră, un grad mai ridicat de aciditate, precum și un nivel mai mare de cofeină în comparație cu Arabica. Poate fi crescută la altitudini mai joase, în climate calde și cu mai puțină umiditate. Pe scurt, Robusta are mai puține restricții în procesul de creștere, dar acest lucru este simțit ulterior în calitatea aromei. Robusta este mai accesibilă ca preț, iar cele mai multe boabe din comerț sunt din această varietate.

Prăjirea cafelei: artă și știință

Fie că ne dorim cafea măcinată sau cafea boabe, trebuie să trecem mai întâi prin procesul de prăjire.

Iar în acest caz prăjirea este ceva mai complexă decât prepararea cartofilor prăjiți.

grad prajire

Prima etapă a procesului este cea a uscării. Boabele vor prinde nuanțe noi, de la gălbui la maro deschis și chiar până la un aspect întunecat (negru). În funcție de intensitate, avem patru categorii de prăjire: ușoară (Light Roast), medie (Medium Roast), intensă (Dark Roast) și mixuri (Blends).

  • Ușoară: Prăjirea de tip Light Roast a boabelor de cafea oferă cele mai mai ușoare și delicate arome, iar cafeaua din ceștile noastre poate fi mai acidă. Boabele folosite pentru cafelele de specialitate sunt adesea prăjite ușor pentru a permite consistența aromei originale. Aceste boabe au un aspect uscat, deoarece nu au fost prăjite până în punctul în care uleiul lor este extras. Prăjirea ușoară a cafelei poate fi clasificată în: Cinnamon, American, Half-City și New England.
  • Medie: Boabele de cafea prăjte la intensitate medie (Medium Roast) au o nuanță maro, ciocolatie. Aceste boabe sunt caracterizate de o aromă plină. Nivelul de aciditate al cafelei este mai scăzut, iar gustul este ușor dulce. Datorită echilibrului dintre aromă și aciditate, cafeaua măcinată sau boabe, obținută prin procesul de prăjire medie, este cea mai întâlnită în comerț. Prăjirea Medium Roast mai este cunoscută ca Full City, Breakfast sau Regular Roast.
  • Intensă: Gradul Dark Roast presupune prăjirea cafelei până ce zahărul începe să se caramelizeze, iar uleiul iese la suprafața boabelor. Aroma cafelei este puternică, în unele cazuri chiar picant. Aroma originală a boabelor pălește în fața aromei obținută prin prăjire. Astfel, boabele mai slabe calitativ sunt de obicei prăjite intens. Cafeaua din ceștile noastre are un nivel scăzut de aciditate, dar de cele mai multe ori este și mai amară. Gradul de prăjire Dark include varietățile French, Viennese, Italian și Espresso.
  • Mixuri (Blends): Pentru a obține arome unice, pot fi create amestecuri de boabe cu două sau mai multe grade de prăjire. Acest proces oferă complexitate și o aromă profundă care nu poate fi obținută în urma unui singur tip de prăjite. 

După prăjire, cafeaua ar trebuie să fie utilizată cât mai repede posibil, înainte ca aroma proaspătă să dispară. 

 

Este nevoie de ani de antrenament și practică pentru a stăpâni arta procesului de prăjire și pentru a dobândi abilitatea de "a citi" boabele de cafea. Diferența dintre o cafea prăjită perfect și un lot de boabe risipit poate fi o chestiune de câteva secunde.

Ce tip de prăjire preferăm?

Cei mai mulți consideră că aroma bogată și puternică a boabelor de cafea prăjite intens indică o cafea cu un grad ridicat de cofeină. Adevărul este că boabele prăjite ușor au o concentrație de cofeină ușor mai ridicată.

Prăjirea perfectă este o opțiune personală, la fel cum fiecare alege cafeaua măcinată sau cafeaua boabe. Ține de fiecare să guste din cât mai multe tipuri de cafea pentru a-și crea propria librărie cu arome preferate.

 

Cafeo.ro pune la dispoziția iubitorilor de cafea, a căror curiozitate îi îndeamnă să descopere noi sortimente și arome de cafea, o colecție de cafele proaspăt prăjite, 100% Arabica. Descoperă colecția aici!

  

Morra Origini Ethiopia Sidamo cafea proaspat prajita 250 g Morra Origini Guatemala Huehuetenango Finca El Puente, cafea proaspat prajita 250 g

 

 

Ne puteți scrie la adresa cafegiu@cafeo.ro despre alte curiozități despre cafea, tipuri de cafea și gradele de prăjire.